Selvforsyning

Selvforsyning

Danskernes fascination af selvforsyning og gør-det-selv tankegang skyldes både, at man lever et hektisk liv og har brug for en base, hvor man selv har kontrol – men også at man måske har fået (ufrivilligt) meget tid og mindre penge. Der er f.eks. en klar økonomisk fordel i at dyrke sine egne grøntsager, hvis man har tiden til det. 

Før krisen startede var der ikke sparet på nyt til haven af matchende havemøbler og udstyr. I dag er haven mere blevet det frirum der giver ro i en hektisk og omskiftelig verden. Vi ønsker os tilbage til gamle tiders stabilitet med hjemmedyrkede grøntsager – det signalere overskud. Hvis man er en af de travle, kan man kommer tættere på idealet om selvforsyningen, ved at springe spiringsprocessen over, og i stedet beplante bedene med indkøbte grøntsagsplanter.

Med selvforsyning kikker vi indad og går tilbage til det nære, de basale værdier, der ligger i maden og selvproducerede råvarer. Vi afstår fra køb af flyfriske råvarer og i stedet dyrker vi de oprindelige danske årstidsbestemte frugter og grøntsager i tråd med idealet om Ny Nordisk Mad

 

Byhave

Ansvar for egne råvarer

I byerne er man, inden for de seneste år, begyndt at tage ansvar for egne råvarer, for at få føling og kontrol med fødevarernes oprindelse. Men det er også for at lære børnene at maden ikke nødvendigvis købes plastindpakket fra supermarkedet, men at den stammer fra jorden og kan dyrkes frem med vand, pasning og kærlig pleje. Den fremtidige generation opnår en større råvareforståelse og madglæde og de lærer om madens rejse fra jord til bord.

Urban Farming

Byhaverne, de urbane haver, er jordlodder i storbyen hvor bybønderne dyrker deres grøntsager. Urban gardening dyrkes også på tage og terasser som grønne oaser i bymidten.

Guerilla Gardening

Guerilla Gardening foregår stadigvæk i byen, men det er en politisk aktion hvor man besætter et jordstykke og planter blomster eller dyrker grøntsager. Guerilla Gartnere indtager jorden, som de mener er misrøgtet, for at give den tilbage til folket. I nattens mulm og mørke bliver områder eller jordstykker midt i byen besat og beplantet af guerilla gartnere. De mere diskrete guerillaer kaster i hemmelighed blomsterfrø på triste jordstykker, til glæde for nogen og til irritation for andre.

Window farming

Fænomenet ‘window farming’ er et amerikansk koncept som har bredt sig til verdens vinduer siden 2009. Flere og flere danskere springer ud som vinduesbønder.

Urtepotter ophænges i vinduet i lodrette rækker fra loft til gulv og de forbindes med en vandforsyning af gennemsigtige plastrør tilsluttet en pumpe. Planterne dyrkes hydroponisk uden jord, men vokser i lecanødder og næres af vand og flydende gødning.

Fra “jord” til bord

Med window farming har man drivhus og nyttehave i sit eget hjem og kan høste grøntsager og urter til madlavningen efter behov. Udstyret kan købes på nettet eller man kan selv give sig i kast med konstruktion af ophængning og vandingsanlæg til egen vinduesgård. I det originale koncept opbygges den hængende vinduesgård, ud fra en genbrugstanke, med overskårne sodavandsflasker. De design interesserede står gerne selv for et mere neo-økologisk design med dekorativ ophængning i stålwire og elastikker i neonfarver.

 

Links til hængende haver:

» Windowfarms.org
Her kan man købe et Windowfarm set eller downloade en D-I-Y instruktion.

» Windowfarms.dk
Dansk blog med idéer til design og drift af egen vinduesfarm.

 


© September 2012, Anne Louise Stargate