Naturens Design

Naturens Design

Fremtidens produktdesign og tech materialer finder inspiration fra dyr, planter, naturens og livets processer. Naturen finder også vej ind i markedsføringen, hvor produktudviklingen efter naturens principper bliver en del af produktets branding og storytelling. 

Biomimetics

Ved at inddrage biomimicry i produktudviklings- og designprocessen lader man sig inspirere af naturens design, dens æstetik og cyklus.

Naturens design og teknologi er oftest langt overlegent, end hvad mennesket kan udtænke og frembringe og giver desuden et maksimalt resultat med det mindst mulige energiforbrug. Så når vi skal designe og udvikle et nyt produkt, er det derfor oplagt at hente inspiration fra naturens design.

Naturen principper og design vil inspirere til opfindelser og design af:

Overflader / materialer
Arkitektur
Byggematerialer
Vandingssystemer
Lys
Beklædning
Robotter
Bildesign
Medicinal produkter
Alternativ energi
m.v.

Naturens Design

Eksemplerne herover på design efter naturens æstetik illustrerer, hvor elegante løsninger der kan designes:

  • Byggemateriale: Bygningsglas, som for mennesket ligner almindelig gennemsigtig glas, har fået integreret et net af ultraviolet materiale, som forhindrer fuglende i at flyve ind i bygningen. Inspirationen kom fra naturen, hvor fuglene ser edderkoppens spind som en ultraviolet reflektion, og derved undgår at flyve ind i spindet.
  • Bildesign: En Bionic Boxfish bil er skabt ud fra ønsket om en ultra kompakt bil. Inspirationen til design og konstruktion kom fra en kassefisk.
  • Robotdesign: AquaJelly robotten er en autonom vandmand, som styrer energiforsyningen ved selv at svømme ind i en ladestation.
    Se den stemningsfulde video med robotterne: AquaJelly & AirJelly
  • Modedesign: I design af mode vil naturens æstetik inspirer til mønstre, grafik, farvesammensætninger og materialer.

Design af funktionelle overflader med nanoteknologi

Med nanoteknologi kan man efterligne naturens funktionelle strukturer i nano længdeskala (nm). Nanoteknologi er defineret ved, at man arbejder med objekter på længdeskalaen – nanoskalaen, som er fra 0,1 til 100 nanometer. En nanometer er 0,000000001 meter (en milliardtedel af en meter). Vandmolokyler måler f.eks 0,15 nm og bredden på et hårstrå måler ca. 50.000 nm.

Ved at efterligne mønsteret i naturens funktionelle overflader kan fremtidens produkter opnå samme funktionalitet, når lignende mønster præges direkte i produktet. Indenfor biomimetics forskes der i funktionelle overflader med strukturelle farver, anti-reflektive overflader, anti-dug overflader, taktile overflader og anti-stick overflader.

 

Materiale Inspiration

Nedenfor er givet et par eksempler på funktionelle overflader:

  • Farvelægning: En sommerfugls smukke vinger inderholder ingen farvepigmenter, men er opbygget af en farveløs struktur, hvor farvespillet fremkommer via lysets brydning. Samme nano struktur vil i fremtiden præges direkte i produktet når det støbes, hvorved man undgår arbejdsgangen med farvelægning/print på produktet.
  • Overflade: Bakterieafvisende overflader til sundhedssektoren er inspireret af teksturen fra hajskind. Den bakterieafvisende overflade er skabt via nanoteknologi og med samme mønsterstruktur som hajskind, der i naturen er afvisende overfor bakterier, smådyr, alger og mikroorganismer.

Bæredygtighed

Biomimetics og bæredygtighed hænger ideologisk sammen. Man efterligning naturens processer og økosystemer med naturen som mentor og bruger principperne til udvikling af bæredygtige produktionsformer, transportmidler, huse og byer efter livets principper.

LIVETS PRINCIPPER

♥ Anvend multi funktionelt design

♥ Brug lavenergi processer

♥ Genbrug alle materialer

♥ Tilpas form til funktion

 

Er du interesseret i at læse mere om design og materialer med inspiration fra naturen kan det anbefales at læse Sascha Peters:

“Material revolution sustainable and multi-purpost materials for design and architecture”

 

Artiklen er udarbejdet af Anne Louise Stargate
© August 2012, Anne Louise Stargate