Containermad
Når en vare i butikkerne overskrider sidste salgsdato, er den ikke nødvendigvis for dårlig til at spise. Dette har affødt to trends blandt forbrugerne, som er gået ind i kampen mod madspild. Den ene gruppe klunser sig til maden i supermarkedernes containere – den anden gruppe vil forhindre kassering af maden. De to trends er opstået i lyset af krisen som to modkulturer til forbrugerkulturen.
De unge står på hovedet i containeren
Når butikkerne rydder hylderne for varer, der har overskredet sidste salgsdato, så skal maden ikke gå til spilde. Det mener flere og flere unge, der gennemroder containerne bag supermarkederne, for at finde gratis mad som de tager det med sig hjem.
Gennem de seneste år er de unge “Skralderne” blevet synlige på internettet, f. eks. på Facebook. De går hen og tager maden, som en demonstration mod overforbrug og ikke nødvendigvis fordi de sulter.
Skralder trenden
Skraldning er for nogle mennesker en livsstil, hvor andre finder adfærden ulækker og kriminel. Det er tabubelagt at tage mad i en container og det foregår i ly af mørket i en beskidt baggård. Fænomenet har de sidste år vundet stor udbredelse i Danmark, særligt i de større byer som København, Aarhus og Aalborg. Således er det kun smart og trendy at være skralder indenfor egen gruppe af ligesindede unge med samme politiske overbevisning.
De unge mennesker tager ikke ud “at skralde” af sult, men mere som et adrenalinkick til deres oprørstrang. Hjemløse og vagabonder, som var de første til at hente mad fra containere, var Firstmovers på denne trend – det hører alligevel til en sjældenthed at denne gruppe er først på nye tendenser. Landevejens svende er ligeledes Skraldere, eller Freeganer som den internationale bevægelse hedder, når man lever gratis “for free”.
Madspild
Den anden gruppe aktivister gør også op med brug og smid-væk tendensen. De er ældre, mere etablerede og de starter revolutionen derhjemme foran eget køleskab og computer, hvor de støtter Forbrugerbevægelsen “Stop Spild Af Mad” på Facebook.
Madspild er definitionen af madaffald, der kunne være spist af mennesker. Madspildet foregår i husholdninger, detailhandlen, fødevareproducenter, restauranter, kantiner og storkøkkener.
Forbrugerbevægelsen “Stop Spild Af Mad” kæmper mod madspild og de glæder sig foreløbig over, at senest Rema1000 er gået ind i deres kamp ved at sælge udløbstruede varer for en femmer.
Kampagnefilm for “Stop Spild Af Mad” med snobberne Fritz og Poul.
© April 2012, Anne Louise Stargate