Neurogastronomi
Gastronomisk sansepåvirkning gør det muligt at manipulere med følelserne og selve oplevelsen af måltidet, hvor det gastronomiske setup kan fungere som et eksperimentelt psykologisk laboratorie med gæsterne som “forsøgspersoner”, der velvilligt deltager i de ekstraordinære gourmetoplevelser. Vi kender alle danske Noma, der har brudt med grænserne for et måltidets sammensætning – og mange kokke har fulgt deres eksempel med udvikling af nye sanselige og normbrydende retter.
I neurogastronomien kreeres en gastronomisk sanselig helhedsoplevelse gennem smags- og synsindtryk, der suppleres med de øvrige sanser; følesans samt duft og lyd. Neurogastronomien kan både snyde hjernen og anvendes til at understøtte måltidet – sanseoplevelsen kan ligefrem forbedre kvalitetsoplevelsen, når smag og mundfølelse understøttes af passende musik, duft- og synspåvirkning – som når en whiskys egetræssmag opleves kraftigere foran en brændende pejs, eller når østers får en mere salt smag sammen med lyden af havets brusen og duften af tang.
Et interessant eksempel på en multi-sensorisk restaurant er restauranten Ultraviolet, som er lokaliseret i Shanghai, Kina. Avantgarde restauranten er et gastronomiske eksperimentarium og her får aftenens 10 eksklusive gæster servereret 22 retter i en specialkonstrueret spisestue. Under måltidets 22 retter oplever gæsterne en eksperimentalpsykologisk multimedie-påvirkning via lyd, duft og projicerede filmklip.
ULTRAVIOLET:
www.uvbypp.cc/
© August 2016, Anne Louise Stargate