Mådehold 2.0 – Megatrend

Mådehold

Mådehold, købestop, anti-forbrug, nøjsomhed (suk..)

I krisens kølvand gøres en dyd ud af nødvendigheden, hvor det er en trend at gå imod forbrugsfesten og stille sig tilfreds med det man har.

Krisen og dårlige medienyheder får os til at tænke over alt vores materielle gods, vores forbrug og overforbrug. I virkeligheden mangler de fleste af os ikke noget, men shoppinggenet er alligevel så intakt, at vi i stedet finder andre måder at få afløb for behovet for nye dejlige ting til krop og bolig. Vi stopper op, tænker kreativt og genbruger det gamle på nye måder i stedet for at købe endnu et nyt stykke tøj. Men der er også dem som shopper på nettet og får deres overforbrug leveret i diskrete brune papkasser…

Tilbage i de glade 00’ere

Dengang var der gang i forbrugsfesten, firehjulstrækkere og de store armbevægelser. I dag er det dårlig stil at flashe sine mange shoppingbags og designertasker det offentlige rum. Med et nedsat forbrug gør vi op med det overfladiske liv og vender ryggen til brug-og-smid-væk-kulturen. Det er ikke nødvendigvis fordi vi mangler penge, men vi er begyndt at få kvalme over eget overforbrug – vi vil i stedet for forbruge mindre og smartere.

Det er ikke trendy at iscenesætte sig selv som forgyldt velhavende, for hvor luksus tidligere var flashy designertasker, designertøj og smarte solbriller, vil man i stedet udsende mådeholdne signaler om kvalitet, godt håndværk, genbrug, holdbarhed og tænksomhed.

Forbruget af luksusvarer er nedsat men luksusbrands med høj miljømæssig profil, bæredygtighed og social ansvarlighed i produktionen, efterspørges som det politisk rigtige valg.

Genbrugsbutikkerne har kronede dage, både dem med mølkugler og de mere luksusprægede som Ebay og Trendsales hvor man kan shoppe med god samvittighed, for det er jo genbrug.

I en tid med mådehold er det god stil at have styr på økonomien og ikke falde i “Luksusfælden”. Hellere være i kontrol og betale kontakt i stedet for overforbrug på kredit.

 

Du kan få tips til at stoppe dit overforbrug på bloggen:

» nojsom.dk

Læs om gratis aftensmad fra containeren i:

» Containermad

Hvor trendy er det lige at dyrke sine egne grøntsager:

» Selvforsyning

 

© Januar 2013, Anne Louise Stargate