Fremtidens bil

Fremtidens bil

Fremtidens bil er lige om hjørnet

Bilen som vi kender den går fra “science fiction” til “science fact”. Husker du Sci-fi visionerne tilbage i 50’erne hvor man forudså, hvordan verden ville se ud i år 2000? Bilerne kommer dog ikke til at flyve, men kommer nok mere til at minde om KITT fra Knight Rider serien

Den næste transport-revolution med selvkørende biler og navigation med augmented reality er på vej.

Navigation med augmented reality

Mercedes-Benz har eksperimenteret med udvikling af navigation med augmented reality til deres nye generation af biler. Fremtidsbilen styres via stemmen og hånd gestik i et futuristisk digitalt pop-up display, som kaldes DICE (Dynamic & Intuitive Control Experience).

Mens man kører, vil instrumentbrættets touchscreen vise en live video af omgivelserne. Retningspile, gadenavne og seværdigheder popper op med splitview teknologi som visuel information til henholdsvis chauffør og passager. Det forventes at den første bil med augmented reality navigation lanceres i 2015.

DICE fremtidsbilen fra Mercedes-Benz med augmented reality navigation

Googles self-driving car

Google har udviklet den selvkørende bil ”The Google Chauffeur”, som har testkørt over 700.000 km på de amerikanske veje i staterne Nevada, Florida og Californien, der tillader kørsel med autonome biler.

Google og selve idéen om selvkørende biler har ventet længe på en passende infrastruktur, hvor markører i vejene som skulle lede bilerne. Udviklingen med ændring i infrastruktur havde dog for lange udsigter, så de droppede idéen til fordel for mapping teknologi.

Google bil

Fremtiden for selvkørende robotbiler

Fordelen ved selvkørende biler er at reducere den menneskelige opgave i forbindelse med bilkørsel. Bilerne er udstyret med et system af sensorer og kameraer og anses for at være en mere sikker transport end en menneskelig chauffør. Det er menneskeligt at fejle og ikke alle er lige gode til at overholde færdselsreglerne. Mennesker begynder at kede sig, sjuske, kan være berusede, få stress og bliver distraheret af forbipasserende biler, mennesker og landskabet. De bliver også distraheret af smartphones, opringninger og sms’er, skal lige skifte radiokanal og måske spise undervejs.

Maskinelt styret biler giver sikrere gader og forhindrer ulykker når den menneskelge faktor sættes ud af spillet. Selvkørende biler giver bedre køreøkonomi, er pladsbesparende ved at give bedre udnyttelse af vejen, da bilerne kan køre helt tæt når computere kan tilpasse og justere afstanden.

Hvem vil ikke gerne have mere tid forærende, som vi kan bruge på at læse, passe arbejdet, websurfe, spise osv under transporttiden til og fra arbejde?

Fremtidens taxi og vognmand?

Efter sigende planlægger Google en flåde af selvkørende taxaer ”robo-taxis” som tilkaldes on-demand via en Google Taxi app. Man kan ligeledes forestille sig en fremtid uden menneskelige chauffører til varetransport og bustrafik.

Delebil – udlejning af ledig køretid

Fremtidsscenariet er nedbringelse af antal biler på vejene. Den føreløse bil giver mulighed for samkørsel on-demand, hvor man kan udleje sin bil til andre i det tidsrum den alligevel vil stå på parkeringspladsen. Den selvkørende bil passer selv sin egen vognforretning og er klar igen, når ejeren skal transporteres hjem fra arbejde. I mellemtiden har bilen muligvis hentet børnene fra skole og kørt dem ud til deres fritidsaktiviteter.

I England igangsættes test af selvkørende biler sidst i 2013. Herunder kan du se en film med en testdrive af Google Car.

CNETTV med indslag om Self-driving cars:
»Next Big Thing: Self-driving cars

Hyggelig video med blind mand, der får friheden til at køre bil:
»Blind mand tester Googles self-driving car

Indslag fra TECK på B.dk:
»Daimlers selvkørende Mercedes S500 som forventes lanceret i 2020

Læs også trendartiklen:
»Augmented Reality

 

© Oktober 2013, Anne Louise Stargate