Food Lab

Futuristiske ispinde Kyl21

Det videnskabelige køkken

Molekylær gastronomi er et forholdsvist nyt forskningsområde inden for gastronomien, men er blevet kendt og udbredt gennem den senest ti-års periode på restauranter i Danmark og i udlandet.

Den videnskabelige tilgang til madlavning har stigende popularitet og nu har teknologien fundet vej til de almindelige hjem, med muligheden for køb at professionelt udstyr og eksperimentering i eget køkken – hvilket giver trenden mulighed for at vinde endnu mere udbredelse.

Molekylær gastronomi udforsker de kemiske processer i madlavningen ud fra videnskabelige forudsætninger. Ingredienser, tilberedning og oplevelsen af et molekylært gastronomisk måltid, har en tilgang som til ethvert andet eksperiment. Den molekylære gastronomi fokuserer på gastronomiens mindste dele og på de mange delprocesser, som tilberedning, servering og konsumering af et måltid omfatter:

♥ Tilberedning

Sansepåvirkning

♥ Hjernens fortolkning

♥ Gastronomisk innovation

I Danmark blev den molekylære gastronomi opgraderet til et selvstændigt forskningsområde på Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i 2004.

Videnskaben møder haute cuisine

The Science Kitchen er et Food Lab placeret i Berlin. Deres målsætning er at oversætte følelser til fantastisk mad og genopfinde maden med alle dets facetter. Stedet er et udviklingslaboratorie som samler maddesignere, trendforskere, fabrikanter, videnskabsmænd, filosoffer og andre madelskende og innovative mennesker fra hele verden.

»The Science Kitchen – We think food 3.0

KYL21 ispinde

Avantgarde ispinde for feinschmeckere

Gennem ispindens knap 100 årige historie er der ikke sket meget innovation på det området. The Science Kitchen mente det var på tide at bringe den traditionelle ispind til næste level – og gøre den sundere, smukkere og mere funktionel.

KYL21 er genopfindelse af ispinde og små mesterværker af avantgarde molekylær gastronomi. KYL21 er opfundet og udviklet af designeren og gourmet David Marx, der er også er grundlægger af The Kitchen Science i Berlin.

KYL21 er en is i en hidtil uset kvalitet og form. Isen er fri for tilsætningsstoffer, den er økologisk, enten 100% økologisk og den søde smag fremkommer uden tilsætning af traditionelt sukker.

Ingredienslisten er veganisk og baseret på 100% joghurt med friske bær, chokolade, madagaskar vanille og sødet med kokosblomstsirup eller honning. Nogle af ispindene er lidt mere festlige og med alcohol, så man kan godt kalde den en cocktail på pind. Isen fryses med flydende nitrogen i en specialdesignet futuristisk geometrisk form og netop denne fremstillingsmetode gør det muligt at fryse alcohol, da flydende nitrogen fryser med -196°C.

Avantgarde ispindene fremstilles i et begrænset oplag på 1000 ispinde om dagen og kan kun købes i Berlin.

»KYL21

Molecular Tapas

Eksklusive madoplevelser og sansepåvirkninger.

På den eksklusive tapasbar på Hotel Mandarin Oriental i Tokyo er der kun plads til 8 gæster som til gengæld får den ultimative gourmet oplevelse. Gæsterne sidder helt tæt på kokkenes Food Lab og er vidne til den rene magi der opstår, når de små spiselige kunstværker skabes. Hele sceancen tager to timer, hvor gæsterne kan nyde en menu på 20 små retter til en pris af 14,000 Yen.

»Molecular Tapas Bar 

Herunder lidt stemning fra The Molecular Tapas Bar

Don’t try this at home

For den lille alkymist er der mulighed for at komme på madkurset “den lille kemiker” hos Tim Vladimir, hvor man bl.a. kan lære at tilberede: Rekomponeret klassisk torsk med baconstøv, sprødt skind, crudité af rødbede, sennepsfrø og kapers og æggemayo

Madkurset er for madentusiaster, der har mod på at arbejde med teknikker og materialer, som kan løfte en middag med vennerne og familien til nye højder. Husk sikkerhedsbrillerne!

»Den lille kemiker

Du har også muligheden for at købe dit eget køkkenalkymist-sæt til hjemmebrug fra Molecule-R.

»Molecular Gastronomy by MOLECULE-R

 

Herunder et par filmklip med molekylærgastronomiske teknikker:

»Mandelskåle med Blueskimmelost

»Jordbær med flydende nitrogen

»Jordbær geléspagetti

»Østers med Tabasco, ingefær og granatæble ”caviar”

 

© Oktober 2013, Anne Louise Stargate

 

Gem

Gem

Gem