Farveskiftende tekstiler

Farveskiftende tekstiler

I sollyset vækkes farverne til live

Intelligente farveskiftende koncepter, som at en paraply kan skifte farve i regnvejr, vil i fremtiden blive en del af hverdagen og måske gøre en trist gråvejrsdag farverig. Dette muliggøres af nanoteknologi, varmefølsomme pigmenter (CTI Inks), og/eller stoffer, som reagerer på vand og pH-værdi.

Festen starter når det regner

En regnfrakke fra SquidLondon beskytter dig på stilfuld manér fra himlens dråber. Det specielle ved denne regnefrakke er, at nogle elementer på jakken, skifter farve i våd tilstand, ved at reagere på vandets påvirkning.

Farveskiftende tekstil

» SquidLondon

Kom med bag om et photoshoot og se den farveskiftende regnjakke.

 

En farve på kontoret – en anden når hun har fri

Rainbow Winters kjole skifter farve i sollys. Den er lavet med fotokromisk blæk (photochromic ink). Kjolen på billedet er inspireret af regnskovens transformerbare farver og skifter farvetoner fra lyserød til lilla, når den udsættes for UV-lys.

Kjolen skifter farve i solskin

I sollyset vækkes farverne til live. Photograph: Cereinyn Ord

» Rainbow Winters

Farveskift advarer militæret

Det britiske militær støtter forskning i fremstilling af tøj med nanoteknologi, som skifter farve ved minimale ændringer i luftens kemiske sammensætning. På den måde kan tøjet advare om kemiske angreb.

Strukturelle farver

Strukturellt farvede tekstiler er et ”magisk” alternativ til printet eller indfarvet materiale. I stedet for indfarvning fremkommer farvespil via nanostrukturer i materialet, hvor man efterligner naturens farvestrukturer.

Strukturelle farver er mere intense, falmer ikke og kan have metallisk effekt, uden at materialet indeholder metal.

Tekstiler med strukturelle farver kan laves med polymer opaler, og har den egenskab at det skifter farve når materialet vrides og strækkes. De er ikke giftige, i modsætning til en masse andre farvestoffer og polymer opal belægningen (en tynd plastfolie) kan let binde sig til enhver tekstil.

Videoen viser hvordan Lycra, belagt med den iriserende plastfolie, skifter farve når det vendes eller snoes, forårsaget af polymer opaler. Denne type farve er genereret gennem diffraktion i stedet for absorption af lys.

Amy Winters, designeren bag Rainbow Winters, bruger strukturelle farvede tekstiler til at skabe slående beklædningsgenstande med gummilignende egenskaber.
» Rainbow Winters

En illusion af farver

Morphotex er verdens første optiske farvefiber, inspireret af det kromogene princip og Morpho sommerfuglen, som lever langs Amazonas i Sydamerika. Sommerfuglen har farveløse vinger uden pigmentering – men vi oplever den med smukke koboltblå vinger.

Japanske Teijin Fibers har genskabt denne effekt via nanoteknologi, der kombinerer polyester og nylon fibre i skiftende lag. Ved at styre tykkelsen af hvert lag, kan de producere de fire grundfarver (rød, grøn, blå og violet), som fremkommer, når lyset reflekteres fra lagende.

Farveskiftende tekstiller
Photograph: Stephen Reinhardt

Donna Sgro, designer fra Sidney, har designet denne kjole med morphotex. Kjolen indeholder hverken farvestoffer eller pigmenter. Det er derimod lyset som snyder dine øjne og får kjolen til at skabe en illusion af metallignende farver. Da der ikke er nogen farvningsproces involveret i produktionen af fiberne, sparer morphotex energi og minimerer industriaffald, sammenlignet med konventionelle metoder.

» Donna Sgro

© Maj 2013 Artiklen er udarbejdet af Rikke Christensen / Anne Louise Stargate

 

REKLAME:

Primo Tours

Trænger du også til en solferie?
Primo Tours har solrejser til populære rejsemål som Malta, Alanya, Porto Santo, Sivota, Gran Canaria. Altid til gode tilbud.

Tjek de aktuelle sol destinationer ud her >