Fremtidens smarte motorvej

Smart Highway

Smart Highway

I de seneste årtier er der brugt mange ressourcer på at udvikle smarte biler, men meget lidt fokus er givet til udvikling af intelligente veje.

Det har den hollandske designer Daan Roosegaarde besluttet sig at gøre noget ved, han har – i samarbejde med Heijmans Infrastructure, designet en “Smart Highway”. Fremtidens veje skal (ligesom bilerne) være smarte og kommunikere med chauffører, med henblik på at fremme både trafiksikkerhed og trafik effektivitet.

Smart Highway er en nyopfindelse af vejens funktion.

“Vi lever i byer med endeløse grå veje, omgivet af stållamper. Vejene har en enorm visuel effekt på vores byer. Men hvorfor skal det være så råt og fantasiløst? Hvorfor ikke transformere vejene til en vision for mobilitet, som et symbol på fremtiden?”, spørger designeren Daan Roosegaarde.

INDEX: Award Winner 2013

Smart Highway projektet består af en række forskellige vejbelysnings-løsninger, der er baseret på relativ simpel lysteknologi – så det er ikke vejen i sig selv, der fremkommer med hologrammer i augmented reality.

Designeren er inspireret af naturens design, biomimetics, hvor inspirationen kommer fra gobler og ildfluers bioluminescence – altså evnen til at lyse op i mørket. Med en lignende teknik til vejbelysning, vil man kunne opnå en 100% naturlig og bæredygtig nattebelysning på vejene.

Smart Highway er et interaktiv og bæredygtig vej projekt, der omfatter en fem-trins-plan for modernisering af de europæiske veje. Den foreslår indlejring af motorveje med en teknologi, der visuelt kan kommunikere, når vejen er glat, vejen vil oplade din el-bil mens du kører, og den vil generere elektricitet til eget lys.

Når temperaturen falder til under frysepunktet og vejene bliver glatte, vil kulden aktiverer lysende figurer der forestiller smukke iskrystaller. Ligeledes kan et selvlysende materiale, behandlet med skinnende luminizing pulver, mindske behovet for ekstra belysning. Det selvlysende materiale på vejen oplades i dagslys og giver lysende energi i op til 10 timer.

Smart Highway

Smart Highway. Credits: Studio Roosegaarde

Projektet er INDEX Award Winner 2013, COMMUNITY Category

Pengepræmien vil bl.a. bliver brugt på et særligt pilotprojekt for Smart Highway i et udviklingsland. Studie Roosegaarde vil skabe et “Glowing Lines” projekt i Mumbai eller Cape Town / Johannesburg, hvor en del af præmien vil gøre projektet realiserbart. Målet er at skabe et sikker, energineutralt og magisk landskab for den lokale befolkning – at skabe et nyt vartegn af lys.

Smart Highway

Smart Highway / Credits: Studio Roosegaarde

Testbane i Holland

Den selvlysende motorvej bliver netop nu testet på en 500 meter lang strækning i Holland, hvor den selvlysende “Glowing Lines” afmærkning erstatter traditionelt lys.

»INDEX: Design to improve Life

»Studio Roosegaarde – Smart Highway

© April 2014, Anne Louise Stargate

Gem

Gem